Liefdevolle zorg

Wij helpen u graag met datgene wat u nodig heeft. Of dat nou met persoonlijke verzorging of verpleging bij u thuis is, een gezellige maaltijd in onze Brasserie of een fijn gesprek is. Maar, er kan een moment komen dat zelfstandig wonen niet meer gaat. Bijvoorbeeld omdat u behoefte heeft aan meer ondersteuning en begeleiding. Dan helpen wij u heel graag met het vinden van een nieuwe plek in ons woonzorgcentrum, die als thuis gaat voelen. Een plek waar fijn wonen en welzijn voorop staan en u altijd de regie houdt over uw eigen leven.

 

Het Maanderzand heeft verschillende afdelingen, waaronder kleinschalig en beschermd wonen voor bewoners met een psychogeriatrische aandoening maar ook voor bewoners enkel met een somatische aandoening. Onze medewerkers hebben liefde voor de zorg. We werken met vaste teams, vaste krachten en geen uitzendkrachten (ZZP). Wij begrijpen als geen ander dat zorg meer is dan fysieke ondersteuning; het draait om menselijk contact en het creëren van een vertrouwde omgeving. Het is prettig om vaste gezichten te zien. Onze medewerkers zijn er niet alleen om u te voorzien van verpleging en persoonlijke verzorging, maar ook om elke dag een glimlach op uw gezicht te toveren. We luisteren naar uw verhalen, willen u graag kennen, delen uw vreugde en bieden een luisterend oor in moeilijke tijden. U kunt rekenen op onze warme aanwezigheid en betrokkenheid, zodat u zich altijd gezien en gewaardeerd voelt. U bent bij ons in goede handen!  

Hoe werkt dat, bij ons komen wonen?

Wanneer u bij ons wilt komen wonen, moeten er een aantal dingen geregeld worden. We hebben dit proces in eenvoudige stappen voor u samengevat, klik op de stappen om meer te zien:

Stap 1: Indicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

Om in aanmerking te komen voor financiering vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), moet u een indicatie aanvragen bij het CIZ. Deze indicatie bepaalt of u recht heeft op de benodigde intensieve zorg. Op de de website van het CIZ vindt u meer informatie over het aanvraagproces. Natuurlijk staan onze klantadviseurs ook altijd voor u klaar om verder te informeren en te begeleiden! .

Stap 2: Sfeer proeven bij Het Maanderzand!

Wij nodigen u van harte uit om eens te komen kijken bij Het Maanderzand! Dat kan altijd, natuurlijk ook nog voor stap 1. Onze klantadviseurs hebben alle tijd om met u een kopje koffie te drinken en alles te laten zien. Klik hier om een afspraak te maken!

Stap 3: Aanmelden en wachtlijst

Past Het Maanderzand bij u? Dan kunt u zich aanmelden bij onze klantadviseurs, zij begeleiden u bij het invullen van de benodigde formulieren. Zodra de aanmelding is voltooid, komt u op de wachtlijst te staan. Onze klantadviseurs houden u op de hoogte van uw positie op de wachtlijst. Is uw situatie dringend? In dat geval kijken we natuurlijk samen naar de mogelijkheden om u zo snel mogelijk te helpen.

Stap 4: Verhuizen maar

Het moment van verhuizen is aangebroken. Onze klantadviseurs begeleiden u en uw naasten volledig bij het verhuisproces en de voorbereidingen. Wij doen er alles aan om uw overgang naar ons huis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het Maanderzand zorgt ervoor dat u zich welkom voelt!

Verpleegkundig team en nachtzorgteam

Het Maanderzand beschikt over een vast team van professionele en enthousiaste verpleegkundigen. Het verpleegkundig team werk overkoepelend in de organisatie en houdt zich bezig met (hoog) complexe zorg, triage, acute en niet planbare zorg en heeft korte lijnen met familie, artsen, zorgafdelingen en andere disciplines. Daarnaast heeft elke verpleegkundige een aandachtsgebied waarin zij gespecialiseerd zijn. Denk hierbij aan wondzorg, geriatrie, palliatieve zorg, voeding en Parkinson. Het verpleegkundig team is 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar om hoog complexe en specialistische zorg te bieden en verzorgende en anderen te ondersteunen en adviezen te geven.  

Het Maanderzand over een enthousiast en vast team nachtzorg medewerkers. De nachtdienstmedewerkers werken door de gehele organisatie, wat maakt dat zij zich verbonden voelen met alle afdelingen. Bewoners en cliënten krijgen ook in de nacht vaste gezichten te zien.  

Het verpleegkundig team en nachtzorg team werken nauw samen met het wijkzorgteam. Beide teams kunnen in samenspraak met het wijkzorgteam ingezet worden. Zo heeft u alle zorg beschikbaar vanuit eenzelfde organisatie. 

Aandacht voor uw leefstijl

We hebben een bruisend activiteitenprogramma vol creativiteit, beweging, geheugentraining en ontspanning. Geen verplichtingen, alleen afleiding & plezier! Uw favoriete bezigheden staan centraal. Wat deed u vroeger graag of vindt u nu fijn om te doen?  

Naast activiteiten, vinden wij gezellig samen eten van groot belang. Aandacht voor voeding is onderdeel van onze zorg. Onze keuken tovert heerlijke, gezonde maaltijden met seizoensgebonden producten op tafel. Een afwisselend, gezond dieet is goed voor de algehele gezondheid. Het voorziet het lichaam van essentiële voedingsstoffen, versterkt het immuunsysteem en ondersteunt het herstelproces. Voor bewoners met specifieke medische behoeften, zorgen we ervoor dat hun dieet nauwkeurig wordt afgestemd, met behulp van een diëtist. Iedereen is anders! We staan, samen met onze diëtist, klaar om uw dieetwensen te bespreken en te zorgen voor een menu dat aansluit bij uw voorkeuren, gezondheid en welzijn. 

Onze zorg: liefdevol en warm

Onze medewerkers hebben liefde voor de zorg. Wij begrijpen als geen ander dat zorg meer is dan fysieke ondersteuning; het draait om menselijk contact en het creëren van een vertrouwde omgeving. Onze medewerkers zijn er niet alleen om u te voorzien van verpleging en persoonlijke verzorging, maar ook om een glimlach op uw gezicht te toveren. We luisteren naar uw verhalen, delen uw vreugde en bieden een luisterend oor in moeilijke tijden. U kunt rekenen op onze warme aanwezigheid en betrokkenheid, zodat u zich altijd gezien en gewaardeerd voelt.

Er staat ook een team van deskundige specialisten klaar om u te ondersteunen. Onze specialisten ouderengeneeskunde, psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten hebben allemaal hun eigen expertise om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Of het nu gaat om medische zorg, geestelijke gezondheid, voeding, fysieke revalidatie of een andere behoefte: u kunt rekenen op de professionele begeleiding en zorg van onze ervaren specialisten!

Doelgroep specifieke zorg: kleinschalig en beschermd wonen

Binnen Het Maanderzand hebben we verschillende afdelingen voor verschillende doelgroepen. We bieden bijvoorbeeld kleinschalig beschermd wonen aan voor mensen met een psychogeriatrische aandoening. Daar is huiselijkheid, persoonlijke aandacht en veiligheid éxtra belangrijk. We noemen het dan wel beschermd wonen, maar dat betekent absoluut niet dat we stilzitten! Van actieve beweegsessies tot gezellige spelletjesmiddagen en heerlijke bakavonturen, we zorgen ervoor dat er altijd een glimlach op de gezichten van onze bewoners te vinden is. Met allerlei individuele en groepsactiviteiten zorgen we voor gezelligheid en vermaak.

Lees meer over beschermd wonen

Een groot deel van de dag verblijven bewoners in een van de gezamenlijke woonkamers, elk met een vertrouwde begeleiding uit een vast team. In de gezamenlijke woonkamer eten we ook samen. Bovendien is er altijd de mogelijkheid om even naar buiten te gaan. De ruime opzet en de brede gangen zijn prettig voor mensen die behoefte hebben om lekker te bewegen. Ieder bewoner heeft een eigen appartement met badkamer. Zo heeft u altijd de mogelijkheid om u even af te zonderen in uw eigen vertrouwde omgeving, alleen of met naasten.

Onze medewerkers hebben dagelijks contact met bewoners. Dan is het fijn om hem of haar goed te kennen. Hoe heeft u geleefd? Wie staan dichtbij u? Wat doet of deed u graag? Wat eet u graag? Om op een leuke manier snel een goed beeld te krijgen is het schrijven, vormgeven van een levensverhaal een mooi hulpmiddel. Het biedt aanknopingspunten voor een gesprek. We maken ook gebruik van Familienet, waar medewerkers en familie/naasten mooie momenten kunnen delen.

Ben je benieuwd naar onze afdelingen met kleinschalig wonen? Maak eens een afspraak met onze klantadviseur om te komen kijken!

Keten van bescherming

Wij spreken van een keten. Een keten van thuis tot aan wonen in een verpleeghuis en alles wat daartussen zit. Als we spreken van bescherming dan doelen we op de maatregelen die een, te beschermen, persoon voor de gevolgen van een gevaar kan behoeden.​  

Wat betekent de Keten van Bescherming​?
Van thuis tot huis optimale vrijheid kunnen genieten met aanvaarding van risico’s. Ons hele leven komen er verschillende risico’s op ons pad, maar het vraagstuk wat is kwaliteit van leven voor u als zorgvrager staat altijd op nummer één. We denken daarbij aan de visie op positieve gezondheid van Machteld Huber, namelijk: ‘U bent niet uw aandoening’
We geven steeds verder invulling aan de visie op vrijheid, veiligheid en persoonlijk welbevinden en hoe we dit zo goed mogelijk kunnen bewerkstelligen voor u als zorgvrager. Wij respecteren de Wet Zorg & Dwang waardoor u als zorgvrager maximaal de gelegenheid krijgt voor het ervaren en behouden van vrijheid. Het leven in vrijheid gaat verder dan de vrijheid om u te bewegen, het betekent dat u als zorgvrager zoveel mogelijk de vrijheid behoudt om het leven in te richten zoals gewend en gewenst.​​ De afweging wordt samen met u en uw naaste gemaakt welke risico’s opwegen tegen de kwaliteit en vrijheid die het u zal bieden.   

Open deuren

“Huiselijk en vertrouwd”, dat is wat ons drijft en dat is wat terug moet komen in alles wat wij doen. Zo ook in onze Keten van Bescherming, waarbij van thuis tot in het verpleeghuis optimale vrijheid is te genieten met aanvaarding van risico’s. Passend binnen uw wens en zorgvraag zijn er verschillende vormen van bescherming die Het Maanderzand kan bieden. U kunt denken aan: 

  • Zelfstandig thuis wonen in de bestaande zorgcirkel die de WMO en ons wijkzorgteam bieden; 
  • Zelfstandig thuis wonen met ondersteuning vanuit team welzijn op de dagbesteding;  
  • Thuis wonen met een volledig pakket thuis (WLZ) of in ons verpleeghuis wonen met ondersteuning van onze (wijk)zorgteams en team welzijn;  
  • Wonen in een beschermde afdeling, eventueel met gesloten deuren op individuele zorgvraag.  

Wij geloven dat u als zorgvrager maximaal de gelegenheid moet krijgen om vrijheid te ervaren. De Wet Zorg & Dwang noemen wij liever de wet van Vrijheid & bescherming. We nemen daarbij als uitgangspunt: “Bewoners leven in vrijheid, tenzij…”. Het leven in vrijheid gaat verder dan enkel bewegingsvrijheid, het betekent dat u als zorgvrager zoveel mogelijk de vrijheid behoudt om het leven in te richten zoals u dat gewend bent en wenst. Samen met u en uw naasten maken we een afweging welke risico’s opwegen tegen vrijheid en de daarbij behorende kwaliteit van leven.  

Ons hele leven komen er verschillende risico’s op ons pad, maar het vraagstuk omtrent kwaliteit van leven voor u als zorgvrager, staat op nummer één.  

Huisdieren

Uw huisdier mag óók in Het Maanderzand komen wonen. Dit is wel onder bepaalde voorwaarden en altijd in goed overleg voorafgaande uw verhuizing naar Het Maanderzand. U moet bijvoorbeeld uw huisdier zelf kunnen verzorgen en/of uitlaten en andere bewoners of onze medewerkers mogen er geen overlast van ondervinden.

Meer informatie over komen wonen in een verpleeghuis