Duurzaamheid

Het verduurzamen van de samenleving is een opdracht aan ons allemaal. De Nederlandse zorgsector draagt voor zo’n 7 procent bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Wij willen ons steentje bijdragen aan het behoud van een leefbare planeet. Daarom houden wij zoveel mogelijk rekening met het effect van onze activiteiten op het milieu. Zo zorgen wij voor álle generaties. Het Maanderzand streeft naar duurzame zorg, we verbinden ons met de Greendeal 3.0.

Een energieneutrale stap naar de toekomst: Het Nieuwe Cavaljé

Bij Het Maanderzand zetten we stappen naar duurzaamheid, Het Nieuwe Cavaljé is daar een goed voorbeeld van. Deze locatie is gebouwd met oog op energieneutraliteit. Met een geavanceerde warmte- en koude opslaginstallatie en zonnepanelen op het dak, zorgen we voor een slimme en duurzame energievoorziening. Stap voor stap op weg naar een duurzame toekomst!

Afval scheiden

Afval scheiden zorgt voor minder belasting op het milieu en een duurzamere toekomst. Wij scheiden ons afval (papier, glas en rest). Papier en glas worden gerecycled. Het restafval wordt in een perscontainer samengeperst. Door het gebruik van de afvalpers reduceren wij meer dan 50% op de logistieke transportbewegingen. Dit betekent minder vrachtwagens op de weg en een lagere CO2-uitstoot. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een schonere lucht en een duurzamere leefomgeving voor iedereen.

Milieubewust schoonmaken

Het Maanderzand zet volop in op milieubewust schoonmaken. We maken gebruik van de microvezelmethodiek waardoor we nauwelijks belastende schoonmaakmiddelen nodig hebben. Onze speciale microvezeldoeken doen het werk, doordat ze vuil en bacteriën effectief vasthouden. Hierdoor hebben we nauwelijks schoonmaakmiddelen nodig. Minder schoonmaakmiddelen betekenen minder vervuilende stoffen die in het milieu terechtkomen. Bovendien is het gezonder voor ons personeel én onze bewoners. Daarnaast ontlasten we het waterzuiveringssysteem dankzij het verminderde gebruik van chemicaliën.

Papierloos werken

Het Maanderzand omarmt digitaal werken, zo verminderen we onze ecologische voetafdruk. We minimaliseren het gebruik van printers, waardoor we minder papierafval produceren en minder printerinkt nodig hebben. Een ander voorbeeld is AFAS Outside. We zijn overgestapt naar AFAS Outside, waarmee alle personeelsdossiers digitaal zijn geworden.

Koken met seizoensgebonden producten

Wij hechten grote waarde aan duurzaamheid in alle aspecten. Dat geldt ook in onze keuken, waar we met veel zorg en aandacht maaltijden bereiden. De keuken maakt gebruik van seizoensgebonden producten. Door te werken met verse ingrediënten op het juiste moment, verminderen we bijvoorbeeld de milieubelasting van voedseltransport. Seizoensproducten zorgen bovendien voor smaakvolle en voedzame gerechten. Wij geloven dat het koken met seizoensproducten een positieve impact heeft op het milieu, de gezondheid en smaakbeleving van onze maaltijden. Een win-win-win situatie!

Medicatie retour naar de apotheek

Samen maken we het verschil voor duurzaamheid. Wij brengen daarom alle medicatie die overblijft, terug naar de apotheek. Zo beschermen we het milieu doordat medicijnen niet in het water of in de natuur belanden. Teruggestuurde medicatie wordt veilig vernietigd volgens de juiste procedures.

Een tweede kans

Het Maanderzand helpt wereldwijd! Wij geloven in het geven van een tweede kans. Daarom bieden we onze afgeschreven inventaris en hulpmiddelen aan instanties en goede doelen in het buitenland. Op deze manier kunnen deze waardevolle spullen nog steeds verschil maken in het leven van anderen.

Fietsplan

Duurzaam woon-werkverkeer? Dat is absoluut iets wat wij stimuleren met ons fietsplan. Medewerkers krijgen de kans om deel te nemen en te profiteren van de voordelen van fietsen. Zo verminderen wij de CO2-uitstoot, verlichten we de druk op het wegennet én dragen we bij aan een gezonde levensstijl van onze medewerkers. Dat zijn drie vliegen in een klap!

Nieuwbouwproject Het Maanderzand

We zijn op weg naar een duurzame toekomst, ook in onze huisvesting. Onze nieuwbouwplannen zijn daarom zo duurzaam mogelijk. Denk aan energiezuinige systemen en installaties, LED-verlichting en duurzame bouwmaterialen zoals hout en zonnepanelen. Bovendien: veel groen om ons nieuwe gebouw! Een (t)huis dat niet alleen prettig en comfortabel is voor onze bewoners en medewerkers, maar ook een positieve impact heeft op het milieu. Samen bouwen we aan een duurzaam thuis voor de toekomst. Onze nieuwbouwplannen realiseren een volledig duurzaam gebouw waarin gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Lees meer over onze nieuwbouw: Het Nieuwe Maanderzand.

Leveranciers

Een duurzame wereld bereik je niet alleen. Daarom werken wij zoveel mogelijk samen met leveranciers die staan voor duurzaamheid, zoals:

Wat bewoners, familie en bekenden zeggen over ons

“Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ik haal veel waarde uit de levenservaring van de mensen hier. We gaan met bewoners in gesprek. Zij vertellen, wij luisteren. Dat zijn vaak hele mooie gesprekken.”

J.E.

“Ik ben hartstikke tevreden. Mijn oude leven krijg ik toch niet terug. Maar ik heb een mooie kamer en ik zit hier lekker. We maken het met zijn allen gezellig en je kunt hier veel doen”

Mw. P

“Ik voel me hier heel erg thuis. De sfeer, het feit dat iedereen je kent. Ze hebben oog voor je, en een luisterend oor.”

Mw. vd B

“Het mag wel een gezegd: jullie zorgen fantastisch goed voor mijn vader. En dat ondanks alle bezuinigingen en krimp”

“Wat hebben jullie geweldig liefdevol en respectvol voor mijn vader gezorgd”

WS

“De zorg voor mijn man in Cavaljé is prima geregeld. Mensen zijn daar heel tevreden. Dat kun je merken.”

Mw. vd B

Kom jij ons versterken?

Werken bij Het Maanderzand betekent werken in een huiselijke en vertrouwde omgeving, waarin we denken in mogelijkheden. Bij Het Maanderzand is plaats voor persoonlijke groei. Je bent welkom met of zonder zorgdiploma. Wil jij kennismaken met Het Maanderzand en de mogelijkheden bespreken? We horen graag van je . Wij zorgen voor de koffie!