Wat ga je doen?

Als vrijwilliger kun je bij Het Maanderzand alle kanten op. Wat past bij jou? Waar krijg jij energie van? Daar hebben we het graag samen over. Bij Het Maanderzand willen we samen te ontdekken wat jou het beste ligt. 

 

Natuurlijk zijn er de traditionele taken van de vrijwilliger, denk aan samen een rondje lopen of een kopje koffie inschenken. En er is meer; bij ons is vrijwilligerswerk net zo divers als jij bent! Samen kijken we waar jouw hart sneller van gaat kloppen. We willen dat je doet waar je goed in bent en waar je plezier aan beleeft. We ontdekken samen jouw unieke bijdrage. In een kennismakingsgesprek bespreken we jouw interesses en vaardigheden om samen de perfecte match te zoeken. Een paar voorbeelden van wat je kunt gaan doen: 

Tuinvrijwilliger 

Op verschillenden plekken rond Het Maanderzand zijn mooie tuinen aangelegd. Hier kunnen de bewoners heerlijk zitten, wandelen en tuinieren. Heb je groene vingers en ben je dol op tuinieren? Help mee in de tuin samen met onze bewoners met dezelfde passie en maak ondertussen samen een gezellig praatje. Als tuinvrijwilliger ga je zelf of samen met een bewoner lekker aan de slag in de tuin: bladeren vegen, wieden, het terras netjes houden, potten te vullen met mooie bloemen of geurende kruiden. Je past je aan aan het tempo van de bewoner. Af en toe organiseren we een klusdag om gezamenlijk wat grotere tuinklussen op te pakken. Samen met andere vrijwilligers of familieleden een dagje de handen uit de mouwen steken; je helpt ons enorm en het is ook nog eens ontzettend gezellig! 

Receptie vrijwilliger  

Bij de receptie is er nooit een dag hetzelfde. Soms is het rustig, soms veel activiteit. Gasten melden zich aan, de telefoon gaat, en bewoners staan aan de balie voor een praatje of met een vraag. Hou jij van afwisseling en sta je graag mensen te woord? Bied jij graag een warm welkom aan onze bezoekers? Als receptievrijwilliger ben jij het vriendelijke gezicht van Het Maanderzand. 

Welzijnsvrijwilliger

Creatieve activiteiten: samen met onze bewoner de prachtigste dingen maken tijdens onze creatieve activiteiten? Handwerken, schilderen, broches maken,… Misschien bedenk jij onze volgende activiteit wel? 

Helpen bij maaltijden 

Hou je van gezelligheid? Geniet jij ervan om te ondersteunen bij maaltijden of de koffieronden en ondertussen een praatje te maken met onze bewoners? Wie weet is deze rol op jouw lijf geschreven! De maaltijden in onze gezellige Brasserie zijn een belangrijk moment van de dag. Een moment waar de bewoners van Het Maanderzand erg naar uitkijken: samen zijn, even de dag doornemen, genieten van lekker eten.
Als vrijwilliger serveer je samen met de gastvrouw een warme middagmaaltijd, of help je ’s avonds bij de broodmaaltijd. Ook kun je op verschillende momenten van de dag zorgen voor een lekker kopje koffie of thee. Natuurlijk maak je ondertussen een praatje met de bewoners en zorg je voor een gezellige sfeer.
Houd je ervan om in de weer te zijn? Meld je dan aan voor de middagmaaltijd. Samen met anderen serveer je het dagmenu bij de bewoners aan tafel. Uiteraard is er ook tijd voor een praatje met de bewoners, maar je bent ook lekker bezig.
Zit je graag bij bewoners aan tafel om van de maaltijd een gezellig moment te maken? Meld je dan aan voor de avond(brood)maaltijd. Prik een vorkje mee en zorg voor gezelligheid en een goed gesprek. 

Maatje 

Houd je van één op één contact, en schenk je graag persoonlijke aandacht? Misschien is maatje worden dan iets voor jou. Je wordt gekoppeld aan één of meer bewoners van Het Maanderzand of een cliënt uit de wijk. Natuurlijk stellen wij jullie eerst aan elkaar voor. Je spreekt met elkaar af wanneer je komt, hoe vaak en hoe laat, afhankelijk van de wensen van de bewoner of cliënt kun je gezellig samen een praatje maken, koffiedrinken in onze Brasserie, een spelletje doen, etc. Ook wandelen behoort tot de mogelijkheden. Lekker naar buiten voor een ommetje met een bewoner in een rolstoel, of even een frisse neus halen in de tuin of op het terras.
Doe je mee? De bewoners zien uit naar je komst! 

Pastoraal vrijwilliger  

Help mee om geestelijke ondersteuning te bieden aan onze bewoners als lid van het pastoraal team, onder verantwoordelijkheid en onder leiding van de Geestelijk Verzorger. 

Vrijwilliger Bijbelvertelling 

Vertel je graag Bijbelverhalen, en vind je het leuk om die met expressie, interactie en materialen beeldend tot leven te brengen?  Help dan mee bij het verzorgen van de wekelijkse bijbelvertelling in de huiskamer voor bewoners met dementie, onder leiding van onze Geestelijk Verzorger. Als bijbelverteller ga je, na een inwerkperiode, zelfstandig op bezoek bij een huiskamer om de bijbelvertelling te verzorgen. Materialen en verhalen zijn aanwezig.   

ICT vrijwilliger  

Ben je handig met computers? Help onze bewoners met hun technische vragen en digitale vaardigheden. Misschien pas jij wel bij ons ons project Client Thuis geconnect? Met het project Client Geconnect Thuis kunnen bewoners en cliënten van Het Maanderzand  en de aanleunwoningen deelnemen aan het digitale leven. Ze kunnen bijvoorbeeld  spelletjes doen, foto’s kijken, muziek luisteren, nieuws lezen, videobellen met familie en bekenden en hun agenda inzien. Als vrijwilliger word je gekoppeld aan een paar bewoners om hen met deze technologie te helpen. Onder het genot van een kopje koffie of thee maak je gezellig een praatje, en pak je de IPad erbij om samen een spelletje doen, de nieuwsbrief lezen, muziek luisteren etc. De persoonlijke aandacht en de gezelligheid die je tijdens je bezoek geeft zijn uiteindelijk het belangrijkst! 

Huiskamervrijwilliger 

Als vrijwilliger in de huiskamer zorg je voor een prettige sfeer. Aandacht voor de bewoners is het belangrijkste. Dit kan één op één maar ook bijv. met elkaar aan tafel. Je kunt helpen met een maaltijd (ontbijt, middag, avond), koffiemomenten, activiteiten. Denk aan spelletjes, iets lekkers bakken, salade maken, samen was vouwen, of een wandeling maken. Of wat denk je van samen de tuin in om een paar bloemen te plukken of wat bollen te poten? Of met een paar bewoners naar de gezellige Brasserie van Het Maanderzand voor een lekker kopje koffie of het bezoeken van een activiteit.
In een huiskamer zijn 8 tot 10 bewoners aanwezig. Er zijn altijd vaste medewerkers aanwezig met wie je kunt afstemmen over wat je kunt doen. Ook kunnen zij je meer vertellen over de bewoners en het ziektebeeld dementie, zodat jij de bewoners goed leert kennen en kan leren hoe je ze een fijne, zinvolle dag kunt bezorgen. 

Vrijwilliger Dagbesteding 

Samen met andere vrijwilligers en een medewerker welzijn zorg je voor een fijne, gezellige, zinvolle dag voor de deelnemers. Je zorgt ervoor dat zij zich thuis voelen, elkaar op een prettige manier ontmoeten en je helpt mee met de activiteiten die die dag gedaan worden. De ene keer als groep, de andere keer één op één.
Tussen de middag wordt samen gegeten en help je bijvoorbeeld bij het tafel dekken en afruimen, of je stimuleert de deelnemers om hierbij te helpen waar dat kan. 

Huishoudelijke vrijwilliger 

Haal jij graag even een doekje over de vensterbank, of de stofzuiger door de kamer? Kom dan helpen in onze huiskamers voor bewoners met dementie. Samen met een bewoner of zelfstandig houd jij de woonkamer netjes. Natuurlijk heb je tijd voor een praatje met de bewoners onder het genot van een kopje koffie. 

Marketing & Communicatie vrijwilliger 

Eens in de zoveel tijd organiseren wij een bijeenkomst, of vieren we een feestje voor de hele buurt. Als ‘flyeraar’ verspreid je op afroep de flyers, folders, brieven etc. Houd je van buiten zijn en deel je graag je eigen tijd in? Dan is dit misschien iets voor jou! 

 

Interesse? Neem contact op met Marieke Rodenburg!