Ervaringen van onze vrijwilligers

Onze toegewijde vrijwilligers spelen een essentiële rol in het creëren van een Huiselijke & Vertrouwde omgeving voor onze bewoners/cliënten en bezoekers.

Benieuwd naar hun ervaringen? Ontdek het hieronder!

“Het contact met de deelnemers is fijn en bijzonder” – Trudie

“Ik ben vrijwilliger bij dagbesteding de Linde. Mijn werk bestaat uit koffie schenken, gezellig tussen de deelnemers gaan zitten en lekker kletsen. Na de koffie is er gelegenheid om te wandelen of om gymnastiek te doen. Daar help ik ook bij en ik doe graag mee. Dan is het alweer 12.00 uur en tijd om samen met de deelnemers tafel te dekken en eten op tafel te zetten. Na het eten ruimen we samen op. Om 14.00 uur zit mijn taak er weer op. Dit werk is heel erg leuk, het contact met de deelnemers heel fijn en bijzonder. Wat ik. ervoor terug krijg is dat de mensen je in vertrouwen nemen.” – Trudie, vrijwilliger dagbesteding de Linde.

“Het is zo fijn de dankbaarheid van de bewoners te ervaren” – Jantineke

“Ik help als vrijwilliger tijdens de middagmaaltijd. Dit is bij Het Maanderzand de warme maaltijd. Ik dek de tafels en maak tussendoor een praatje met de bewoners die er al zijn. Per tafel serveer ik samen met collega’s de borden met warm eten. Als iedereen het eten op heeft, ruim ik de tafels af en serveer ik het toetje. Daarna ruim ik verder af en maak ik de tafels schoon. Mijn motivatie is dat ik wat voor een ander kan betekenen, nu ik wat meer vrije tijd heb. Ik heb er veel plezier in! Het is zo fijn de dankbaarheid van de bewoners te ervaren. Ook met collega’s voel ik een fijne klik en voel me welkom. Ik ben heel blij dat ik me voor dit deel van vrijwilligerswerk heb opgegeven!” – Jantineke, vrijwilliger maaltijden.

“Elke vrijdag samen met mijn hond Lino op bezoek” – Annelies

Elke vrijdagochtend, als ik tegen onze hond Lino zeg, zullen we naar Het Maanderzand gaan om dhr. G. te bezoeken, staat hij al bij de achterdeur klaar. Hij loopt dan rechtstreeks naar de Louise Henriëttelaan en ik kan dan bij wijze van spreken met mijn ogen dicht achter hem aan lopen. De receptioniste herkent ons direct en laat ons naar binnen gaan. Met de lift naar boven en bij de kamer van dhr. G. staat Lino stil. Wij worden dan altijd met “Ha grote vriend ben je daar weer!” verwelkomd. Soms blijven we binnen en bij mooi weer gaan we samen naar buiten. Onze Lino is een echter charmeur en vraagt aan iedereen die langskomt aandacht. Als hij dan ook een hondensnoepje krijgt, gaat hij meteen netjes zitten. “- Annelies, bezoekvrijwilliger. 

“Niets mooiers dan mensen te zien lachen.” – Cor

Mijn naam is Cor en ik ben al geruime tijd actief als vrijwilliger bij Het Maanderzand. De precieze start van mijn vrijwilligerswerk kan ik niet meer herinneren, maar het is ontstaan doordat mijn dochter als verzorgende bij Het Maanderzand werkt. Als vrijwilliger ben ik begonnen met het schoonhouden van het dakterras, wat al snel leidde tot het plaatsen van een klein aquarium in een aangrenzende huiskamer. Na de opening van Het Nieuwe Cavaljé onderhoud ik nu een groter aquarium in één van de huiskamers en ben ik ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuinen. 

Wat het vrijwilligerswerk bij Het Maanderzand zo bijzonder maakt, is de diversiteit aan taken die ik mag uitvoeren. Naast mijn reguliere werkzaamheden vind ik het fantastisch om betrokken te zijn bij speciale evenementen, zoals Sinterklaas spelen en meehelpen bij de Wandeldriedaagse. Er gaat niets boven het zien van lachende gezichten en het bijdragen aan positieve momenten in het leven van anderen. Een jaar geleden ben ik toegetreden tot de vrijwilligersraad, wat een boeiende ervaring blijkt te zijn. Het biedt mij de kans om op een andere manier bij te dragen aan de gemeenschap van Het Maanderzand en mee te denken over de verbetering van vrijwilligerswerk. 

Als gepensioneerde waardeer ik de mogelijkheid om mijn tijd en energie te investeren waar het nodig is. Het geeft me veel voldoening en plezier om deel uit te maken van Het Maanderzand. De sfeer is bijzonder warm en fijn, en ik hoop dan ook nog vele jaren een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan deze prachtige gemeenschap. “- Cor, vrijwilliger tuinonderhoud. 

“Mijn ervaringen als koffieschenker bij Het Maanderzand ”- Arjan

Hallo, mijn naam is Arjan, en ik heb de eer gehad om jarenlang koffie te schenken aan de bewoners van de appartementen bij Het Maanderzand. Vandaag deel ik met jullie een bijzonder moment dat ik heb mogen ervaren tijdens mijn tijd als koffieschenker. 

Een van de bewoners waar ik altijd met plezier naar binnen ging, was bewoner F. Hij lag vaak op bed televisie te kijken, en zijn standaard begroeting was steevast een vrolijk “He, jonguh”. Op een dag vroeg ik bewoner F. waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. Zijn antwoord opende de deur naar een prachtige herinnering aan zijn jeugd in Groningen. Bewoner F. vertelde over zijn vader die op een suikerfabriek werkte. Als kleine jongen mocht hij soms mee en speelde dan in de fabriek. Ook gaf hij aan dat zijn vader gedichten schreef. Toen ik vroeg of hij zich een van de gedichten van zijn vader kon herinneren, begon hij spontaan een ode aan de stad Groningen voor te dragen. In het Gronings dialect, duurde het gedicht naar mijn gevoel ruim een minuut. Ik was verbaasd en vroeg hem hoe hij dat nog uit zijn hoofd kende. Zijn ontroerende antwoord was: “Ik begrijp het zelf ook niet. Ik heb het gedicht al tientallen jaren niet gehoord of gelezen, maar de woorden kwamen vanzelf.” 

Dit is slechts een van de vele mooie verhalen die ik kan delen na bijna vijf jaar koffie en thee schenken bij Het Maanderzand. Het is een eer om deel uit te maken van zulke intieme en waardevolle momenten, en het toont de bijzondere verbindingen die ontstaan tussen vrijwilligers en bewoners. “- Arjan, (oud) vrijwilliger koffie schenken. 

“Bij het openen van de deur komt een glimlach je direct tegemoet”- Sander


Ik help ‘s avonds bij de koffieronde. Allereerst zet ik de koffie, thee en wat lekkers klaar, waarna ik met mijn ronde begin. Hierin ga ik met de koffiekar langs de bewoners van Het Maanderzand. Tijdens deze ronde maak je contact met de bewoners en ga je een gesprekje aan. Bij het openen van de deur komt een glimlach je direct tegemoet. Wat mij energie geeft is dat het enthousiasme wat je zelf uitstraalt ook terugkomt in de waardering van de bewoners. “- Sander, vrijwilliger koffie schenken.

“Dankbare bewoners en zo her en der een grapje”- Diana

Als gevolg van persoonlijke omstandigheden voelde ik de behoefte om even tijd voor mezelf te nemen en dat vooral te besteden aan anderen. Mijn connectie met Het Maanderzand, waar mijn Opa en Oma jarenlang met veel plezier hebben gewoond, bracht me als vrijwilligster naar deze bijzondere plek. Twee dagen per week draag ik mijn steentje bij tijdens de warme maaltijden in de Brasserie. De dag begint met een gezellig kopje thee, gedeeld met andere vrijwilligers en de stagiaire. Tijdens dit moment kletsen we gezellig bij voordat we overgaan naar het dekken van de tafels. Ondertussen maken we ook een praatje met de bewoners. Zodra de kok binnenkomt, is het tijd om de borden uit te serveren, waarbij we altijd rekening houden met de individuele wensen en allergieën van de bewoners. Na de maaltijd zorgen we ervoor dat alles weer netjes opgeruimd is, waarbij elke vrijwilliger zijn eigen taak heeft. 

Mijn vrijwilligerswerk bij de Brasserie brengt me veel plezier en voldoening. Het zien van dankbare bewoners en het af en toe maken van een grapje zorgt voor een lichte en warme sfeer. Het is hartverwarmend om een glimlach te zien bij iemand die niet zijn beste dag heeft. Wat het werk extra bijzonder maakt, is de positieve sfeer onder de vrijwilligers en de medewerkers. De samenwerking is prettig en draagt bij aan de algemene gezelligheid. Ik ben erg blij dat ik deze stap gezet heb en hoop nog lang veel voldoening te halen uit mijn baantje bij de Het Maanderzand. “- Diana, vrijwilliger maaltijden. 

“Ik ben de vrijwilligster van de kerk en de advocaat”- Joke

Mijn naam is Joke, en ik ben vrijwilligster bij Het Maanderzand. Mijn betrokkenheid bij deze organisatie begon met de opname van mijn moeder, en sindsdien heeft mijn vrijwilligerswerk zich ontwikkeld tot een bijzondere zondagochtendroutine.

In de huiskamers van Het Maanderzand deel ik mijn tijd met de bewoners, vaak een potje rummikub spelend of hen voorzien van een lekker kopje koffie. Het samen zingen van bekende liederen, waaronder psalmen en gezangen, is een vast en geliefd onderdeel geworden van onze activiteiten.

Na het overlijden van mijn moeder in 2020 heb ik besloten mijn vrijwilligerswerk voort te zetten op zondagochtend. Rond 9.00 uur kom ik binnen en help met het ontbijt. De bewoners vragen bij binnenkomst altijd naar het weer en hoe ik ben gekomen. In ruil daarvoor informeer ik naar hun welzijn en wens ik hen een smakelijk ontbijt. De weekopening in de Brasserie is een hoogtepunt waarbij we samen zingen, luisteren naar bijbelverhalen en genieten van koffie. Vaak hoor ik dat dit ritueel een gevoel van herkenning oproept bij bewoners die vroeger gewend waren naar de kerk te gaan. Tegen 11.30 uur keren we terug naar de huiskamer, waar voor de liefhebbers een advocaatje wordt ingeschonken. Rond 12.00 uur is het tijd voor mij om te gaan, maar niet voordat ik de tafel heb klaargemaakt voor de lunch en het aanrecht heb opgeruimd. Ik wens hen dan een smakelijke maaltijd en een mooie dag!

Wat ik persoonlijk uit deze ervaring haal, is de vreugde die ik zie in de gezichten van de bewoners en de lach die verschijnt door het kleine beetje extra dat ik hen kan bieden. Het feit dat ze mee kunnen naar de Brasserie geeft hen het gevoel erbij te horen, en dat geeft mij een diep gevoel van voldoening. En tot slot, een leuk feit: ondanks hun dementie weten de bewoners nog steeds wie ik ben, want in hun ogen ben ik zowel de vrijwilligster van de kerk en de advocaat. “-  Joke, vrijwilliger huiskamer. 

 

Ook werken als vrijwilliger?

Mocht u interesse hebben of vrijblijvend een informatief gesprek willen, neem dan contact op met Marieke Rodenburg, Coördinator vrijwilligerswerk op telefoonnummer 0318- 685 300 / 06 – 523 48095 of mail naar mariekerodenburg@maanderzand.nl