
U bevindt zich hier: Home » Nieuwsbrief mei 2016
Nieuwsbrief mei 2016
Welkom!
Ook langs deze weg: welkom aan de cliënten die vanaf 25 april officieel huishoudelijke zorg krijgen vanuit het Maanderzand. Welkom ook aan de nieuwe medewerkers die vanaf die datum in dienst zijn getreden bij Het Maanderzand.
Begin dit jaar had de gemeente Ede gevraagd mee te denken over de overgang van cliënten en medewerkers van de thuiszorgorganisatie TSN die dreigde failliet te gaan; dat faillissement is medio maart van dit jaar uitgesproken.
Vrijwel alle cliënten krijgen nu vanuit Het Maanderzand huishoudelijk zorg door dezelfde medewerker als voor het faillissement.
Wij spreken de hoop uit dat daarmee de continuïteit in de dienstverlening is geborgd en dat de medewerkers –onze nieuwe collega’s- zich snel thuis voelen binnen Het Maanderzand.
Waardering ook voor medewerkers van staf en management die de afgelopen periode een geweldige prestatie hebben geleverd om de overgang van cliënten en medewerkers naar het Maanderzand, goed te laten verlopen. Dit ook in goede afstemming met de zorgorganisatie Opella die ook een belangrijk aantal cliënten en medewerkers welkom heeft kunnen heten.
Nieuwe voorzitter Clientenraad
Begin maart van dit jaar heeft de Clientenraad een nieuwe voorzitter kunnen benoemen. De nieuwe voorzitter stelt zich voor:
Mijn naam is Herman van den Berg. Ik woon in Ede sinds 1978. Ik ben getrouwd en vader van twee kinderen. Ik ben inmiddels 3 jaar met pensioen.
Ik ben sinds begin maart 2016 de nieuwe voorzitter van de cliëntenraad. Ik heb al enkele jaren ervaring opgedaan als secretaris van een cliëntenraad in een ander deel van Nederland. Ik houd me al enige jaren bezig met de veranderingen in de zorg. Ik hoop mijn kennis hiervan ook te gebruiken voor het Maanderzand. Ik hoop velen van u de komende periode te zien.
Waardigheid en Trots
De overheid hecht sterk aan een goede zorg aan ouderen, ook in woonzorgcentra. Daarbij wordt het accent steeds meer gelegd op welzijn, op een zinvolle dagbesteding. Waardigheid, dat is waar het om draait. Dat vraagt – zeker ook gelet op de vraag naar zorg en ondersteuning- ook om kwalitatief goed geschoold personeel dat Trots kan zijn op het werk.
Tot 1 mei hebben we subsidie kunnen aanvragen voor projecten die de waardigheid en trots mee helpen kunnen bevorderen. We hebben een aantal projecten ingediend rond Clientgericht Werken, Virtueel fietsen. En projecten rond identiteit. De projecten zijn ingediend met het volgende begeleidend schrijven:
- Aandacht voor elkaar
- Het Maanderzand heeft ingezet op een woon-werkgemeenschap waarin aandacht voor elkaar centraal staat. Niet aandacht louter gekoppeld aan de zorgvraag van bewoners. Maar aandacht voor elkaar in het hier en nu. Wat nu van belang is, wat van waarde is in het leven en werken.
- Omzien naar elkaar
Het uitgangspunt daarbij is dat wanneer we niet op de hoogte zijn wat bewoners beweegt, bezighoudt en van belang vinden, zij niet met aandacht ondersteund kunnen worden. De kennismakingsgesprekken met nieuwe bewoners en de (groeps-)gesprekken die we met de bewoners blijven voeren, geven richting en kleur aan de wijze waarop we met elkaar om kunnen gaan, naar elkaar omzien en elkaar kunnen ondersteunen.
- Betekenis voor anderen
- Sterker nog, willen we dat bewoners en cliënten zoveel mogelijk hun leven na verhuizing kunnen voortzetten en hun eigen regie kunnen behouden, dan past daarbij dat we mensen benaderen met respect en met oog voor hun eigen stijl van leven. Daardoor kunnen mensen zich als volwaardige bewoners blijven beschouwen. En hoeven zich niet te schikken in de rol van een “ZZP-geïndiceerde”. Dus met waardigheid en trots, hun levenservaring kunnen delen met anderen. Aangesproken kunnen worden wat zij meegemaakt hebben en wat zij voor anderen betekend hebben en kunnen betekenen.
- Kleinschaligheid
- Het Maanderzand is een kleinschalige woonwerkgemeenschap. Die kleinschaligheid is een belangrijke voorwaarde om met aandacht te werken, aandacht voor de individuele wensen en vragen. Daarin vormt het samenwerken aan een levensboek, samen met familie, een belangrijk onderdeel.
- Virtueel fietsen
- Ontmoeting van bewoners met elkaar is, zoals gesteld belangrijk bij het welbevinden van bewoners. Samen herinneringen ophalen vormt hierbij een centraal aspect. Dat kan, zeker ook in combinatie met het bewegen. Bewegen is niet alleen gezond voor het lichaam, maar ook het sociale aspect kan daarbij op de voorgrond treden. Het Maanderzand start samen met bewoners en familie een project waarbij bewoners gebruik, fietsend op een hometrainer, virtueel oude buurten en wijken kunnen doorkruisen en daarbij gezamenlijk herinneringen ophalen.
- Projecten rond identiteit
- Daarnaast wil Het Maanderzand opnieuw invulling geven aan de identiteit, samen met bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Vragen rond het leven, het geloof en het einde van het leven, kortom de meer existentiële vragen, spelen een zeer belangrijke rol in het leven van de bewoners van Het Maanderzand. Naast de zorg en de dagelijkse beslommeringen spelen dit soort vragen, een cruciale rol in de mijmeringen van en in de gesprekken met bewoners. Ten diepste willen bewoners ook over deze aspecten van het leven, serieus genomen worden. Aandacht voor deze aspecten vormt de drijfveer om samen met bewoners, familie, medewerkers en anderen de projecten rond Identiteit (Kunst en Religie, de Kunst van het Ouder Worden en de Muzikale zoektocht in de liturgische Muziek).
- OpleidingenNiet alleen de kwaliteit van zorg staat hoog in het vaandel, juist ook de bevordering van het welzijn van bewoners en cliënten; zie daarvoor de onderdelen Clientgericht Werken, Virtueel fietsen en de identiteitsprojecten. Juist aan die projecten wordt de komende jaren expliciet aandacht geschonken in het opleidingsbeleid.
- Het Maanderzand heeft de laatste paar jaar hard gewerkt om de kwaliteit van zorg en dienstverlening, substantieel te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in de hoogste kwaliteitsscore, gezien vanuit de IGZ en ook is het Gouden Keurmerk van Prezo behaald. De kwaliteit wordt inmiddels geborgd door een actief PDCA-beleid.
- Gezamenlijkheid bewoners, medewerkers en management
- De meest betrokken partijen willen zich inzetten voor de genoemde projecten waarin de bewoner/cliënt centraal staat. Waarbij de focus primair is gericht op wat bewoners willen en kunnen. En waarbij de zorg en ondersteuning gericht is op een zinvolle tijd in Het Maanderzand, op een zinvol en gerespecteerd ouder worden.
Identiteit
Het Maanderzand is een kleinschalige woonzorgorganisatie waarbij de christelijke identiteit een centrale rol speelt.
Ten diepste worden mensen bewogen door vragen en gesprekken rond geloof en leven, dit ook in het perspectief van het einde daarvan.
Vrijwel alle bewoners hebben een sterke behoefte om in gesprek te zijn over zaken die er daadwerkelijk toe doen.
Wij proberen deze gesprekken rond geloof en identiteit, met nieuwe inspiratie te voeren rond enkele nieuwe concrete en herkenbare projecten.
Deze identiteitsprojecten zijn:
- Kunst en religie
- Indrukwekkende en aansprekende verhalen rond de “Kunst van het Ouder worden”
- Muzikale en religieuze ontdekkingen in de liturgische muziek.
Voor deze projecten zullen ook de bewoners van de aanleunflats en ouderen in de wijk worden uitgenodigd. Ook familieleden, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers zijn van harte uitgenodigd. De voorbereiding van deze thema’s zal samen met bewoners en andere betrokkenen, plaatsvinden.
De eindcoördinatie ligt in handen van de geestelijk verzorger van Het Maanderzand, die op hoofdlijnen afstemt met de Clientenraad, de Ondernemingsraad, het Management en het bestuur.
De planning is elke eerste woensdag van de maand een bijeenkomst te beleggen.
- Kunst en religie:
In Het Maanderzand wordt een stilteruimte ingericht (op de plaats van het “museum”) waarin tijdelijk (geleende) kunst ( schilderijen, sculpturen, tekeningen) worden getoond. De ruimte wordt ingericht met het oog op verstilling, reflectie en het genieten van de kunst zelf.
Religieuze kunst kan mensen bezielen, associaties teweegbrengen waarover met anderen (spontaan en georganiseerd) het gesprek kan worden aangegaan. Het kan de aandacht verleggen van de focus op de beperkingen, het eigen verdriet, naar het leggen van verbinding met anderen rond thema’s die de meeste bewoners bezig houden: thema’s rond geloof, bezinning, bemoediging.
Eens per maand zullen bijeenkomsten worden georganiseerd waar bewoners met anderen het gesprek kunnen aangaan, met elkaar praten over de ervaringen rond het getoonde kunstwerk. En waarvoor, indien mogelijk, ook de kunstenaar zelf uitgenodigd zal worden.
De keuze voor de religieuze kunst zal met een groepje van bewoners en vrijwilligers worden voorbereid onder verantwoordelijkheid van de geestelijke verzorger en de manager Zorg en Welzijn.
- De Kunst van het Ouder Worden:
Indrukwekkende en inspirerende verhalen: de Kunst van het Ouder Worden.
Met regelmaat worden mensen geïnterviewd voor de krant en of voor de TV. Mensen die op een boeiende en aansprekende wijze, hun levenservaring kunnen verwoorden die herkenning bij anderen oproept. Dan doelen we op verhalen die ook de persoonlijke verhalen van bewoners van Het Maanderzand kunnen aanboren. Verhalen die een reëel beeld geven van het leven, van het ouder worden. Van verlies en verdriet, maar zeker ook van bemoediging en van een andere focus op het ouder worden. Verhalen die troost kunnen brengen en mensen een nieuw ( klein) levensperspectief kunnen bieden.
Eens in de twee maanden zal een auteur, een religieuze, of een theoloog/filosoof worden uitgenodigd die een bijzonder interview heeft gegeven en of een artikel heeft geschreven over wat als Kunst van het Ouder Worden kan worden betiteld. Aan de hand van dat verhaal en van verhalen van bewoners zal het gesprek worden aangegaan waarmee mensen elkaar nader leren kennen en hen kunnen bemoedigen.
Van de gesprekken zal een boekje worden samengesteld met Levensverhalen/ lessen voor het ouder worden.
De voorbereiding en de organisatie zelf zal in samenwerking met ( een leesgroepje van ) bewoners plaatsvinden.
- Liturgische muziek
Muzikale en religieuze verkenningen in de liturgische muziek.
Het aanbod van liturgische muziek is zeer breed. Van cantates, tot Carols, van passiemuziek naar psalmen. Er zijn gezangen, psalmen en hymnes waar veel ouderen in Het Maanderzand mee zijn groot gebracht. Muziek ontroert, verbindt, boort mooie herinneringen aan, zet aan tot ontmoeting en gesprek.
Maandelijks zal een bijeenkomst worden georganiseerd waarin plaats is voor samenzang en waarbij een cantate, een passieverhaal of een psalm wordt toegelicht, zowel naar inhoud als naar muzikale compositie.
De voorbereiding van deze bijeenkomsten zal plaatsvinden door een groep bewoners, eventueel in samenwerking met de plaatselijke muziekschool.
Oproep
Bewoners die belangstelling hebben om over een van deze projecten mee te denken en mee te doen, kunnen zich melden bij de receptie of bij de geestelijk verzorger, Beate Rose.
Servicebus
“Mijn ervaringen zijn ontzettend positief. Ze zijn behulpzaam, helpen je in- en uitstappen en zijn ook niet te beroerd om zware trolleys te pakken en dergelijke. Het is prettig dat ze ook voor je kunnen stoppen op plekken die dichter bij huis zijn. Dat is wel heel erg fijn. Ik heb het echt naar mijn zin met de bus!” Mevrouw Boevrie-Tragter, 79 jaar oud
In januari hebben we met chauffeurs van de Servicebus afgesproken dat zij altijd stoppen bij een verzorgingshuis en voldoende tijd geven aan uw bewoners om naar de Servicebus te lopen. Heeft u vooruitgang of juist geen vooruitgang gezien de afgelopen periode? We zijn erg benieuwd. U kunt bellen naar:
Inge Kleverlaan T 030-2961111 M 06-83706663
Mantelzorg
Het leven blijven leiden na de verhuizing naar het Maanderzand is van groot belang. Familie en vrijwilligers betrekken bij wat bewoners graag willen (blijven) doen wordt steeds belangrijker. Niet “omdat het nou eenmaal moet vanuit de regering”, maar juist omdat het goed en zinvol is met elkáár te zorgen voor een stuk welbevinden.
Daarom wordt er momenteel een lijst gemaakt (samen met een aantal EVVers en mantelzorgers) met taken/werkzaamheden. Deze lijst zal medio mei gebruikt gaan worden om in overleg te gaan met de bewoner en hun familie, mantelzorger. Deze lijst kan helpen om concreet af te spreken wat de mantelzorger voor vader, moeder kan blijven doen of kan gáán doen. Denk hierbij aan bijv. het wekelijks begeleiden naar de beeldhouwclub, de koffiemorgen met de oude buurtjes óf heel praktisch: het invullen van de menulijst, het persen van sinaasappels of het halen van de boodschappen.
Mochten daar nog ideeën voor ontstaan, geef ze aan bij de coördinator zorg.
Nieuwbouw Cavaljé
Inmiddels hebben alle betrokken partijen ( de ontwikkelaar, de bouwer, de financier en Het Maanderzand) de samenwerkingsovereenkomst getekend ten behoeve van de Nieuwbouw op het Cavaljéterrein.
In de volgende fase staat het overleg met de gemeente centraal. Het plan moet passen binnen het bestaande stramien van het bestemmingsplan. Daarbij zullen ook de reacties van de buren worden betrokken.
Wanneer de architect de tekeningen verder heeft uitgewerkt zal ook een presentatie worden verzorgd voor de voormalige bewoners van de Cavaljé flat, de bewoners van Het Kreelserzand, Het Reemsterzand en de Oranienburg.
Koffieverstrekking
Vanaf 1 mei wordt er in de margrietzaal betaald voor koffie en thee door derden. Een kop koffie kost €1,50. Een kop thee €1,25. Er zijn nog een paar kleine dingen die geregeld moeten worden, zoals sleutels voor de machine voordat we deze tussentijds kunnen afsluiten. Vanaf dat moment is er alleen koffie en thee verkrijgbaar via een medewerker of een vrijwilliger.
Voor de koffie en thee rondes op de appartementen zal betaald worden middels een strippenkaart. Voor de goede orde: de bewoners die in het Maanderzand wonen betalen niet voor koffie/thee, maar wél visite. In dit proces is wat vertraging ontstaan en wordt iets later ingevoerd. Deze kaarten zijn dan verkrijgbaar bij de winkel en de receptie. Koffie en thee op het appartement kost €1,00. Dit verschil heeft te maken met het gebruik van eigen servies op de appartementen.
Bij elke stap in dit proces zullen we op de aanplakborden verder informeren.
ARBO
Inmidels is het einde van mijn afstudeerperiode bijna in zicht en is er op het gebied van ARBO veel gebeurd binnen Het Maanderzand. Zo heb ik o.a. een arbobeleid opgesteld, een Arbocommissie opgezet en de uitvoering van de RI&E gecoördineerd. Met ingang van dinsdag 10 mei aanstaande zal de Arbocommissie zelfstandig verder gaan en zal ik de laatste weken alleen nog een adviserende rol vervullen.
De leden van de Arbocommissie bestaan uit:
Ilse Herikhuisen (Voorzitter)
Cindy Hendriks (Notulist)
Janneke van Bekkum (Preventiemedewerker/ Ergocoach)
Ernst Lentink (Preventiemedewerker)
Eline van Scherrenburg (Lid)
Medewerkers ervaren het beste hoe alles in de praktijk gaat en waar ze tegen aanlopen. Om hier als Arbocommissie zo goed mogelijk op in te kunnen spelen is het dan ook erg belangrijk dat verbeterpunten en gevaren zo snel mogelijk gemeld worden bij de Arbocommissie. Om dit te melden kunnen medewerkers terecht bij één van bovengenoemde personen of via arbocommissie@maanderzand.nl. In geval van ongevallen en bijna ongevallen worden de MIM-formulieren invult en inleveren bij P&O. Zodra het arbobeleid definitief in gebruik wordt genomen, is deze voor een ieder inzichtelijk in het kwaliteitshandboek.
Larissa Verstege, HRM
Verzorgingshuis Het Maanderzand is 69 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8.5.
Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Het Maanderzand
Fijn wonen en welzijn staan bij Het Maanderzand voorop. Iedereen is hier welkom!
Uw eigen lichte 1- (of 2-) persoonsappartement, op een fijne locatie.
- Stichting Het Maanderzand
- Louise Henriëttelaan 17
- 6713 MG Ede
Wat zeggen bewoners, familie en andere relaties?

‘Het kan natuurlijk nooit hetzelfde zijn als thuis. Maar Het Maanderzand is een hele goede vervanging. Een gezellig, warm en fijn huis om in te wonen.’ Mw. vd B.
‘Het mag wel eens gezegd: jullie zorgen fantastisch goed voor mijn vader. En dat ondanks alle bezuinigingen en krimp.’
‘Wat hebben jullie geweldig liefdevol en respectvol voor mijn vader gezorgd!’ WS
‘De zorg voor mijn man in Cavaljé is prima geregeld. Mensen zijn daar heel tevreden. Dat kun je merken.’ Mw. vd B
‘Je leert elkaar steeds beter kennen en komt tot diepere gesprekken. Ik krijg veel terug van de mensen. Dat geeft ook weer energie. Ik werk hier met plezier.’ HV
‘Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ik haal veel waarde uit de levenservaring van de mensen hier. We gaan met bewoners in gesprek. Zij vertellen, wij luisteren. Dat zijn vaak hele mooie gesprekken.’ JE
‘De soep is hier uit de kunst! Je hebt veel keuze in de maaltijden, ook in kleine of grotere porties. Ik vind: als het niet lekker is, dan heb je verkeerd gekozen.’ Mw. P
‘Het eten is eigenlijk te lekker en te goed. Wie wensen of klachten heeft, kan dat gewoon tegen de kok zeggen.’ Mw. vd B
‘Ik ben hartstikke tevreden. Mijn oude leven krijg ik toch niet terug. Maar ik heb een mooie kamer en ik zit hier lekker. We maken het met zijn allen gezellig en je kunt hier veel doen.’ Mw. P
‘Het is hier echt goed verzorgd. Heb je ze nodig, dan zijn ze er ook. En ze komen regelmatig eens even kijken hoe het met je gaat en even een praatje maken.’ mw. P
‘Ik voel me hier heel erg thuis. De sfeer, het feit dat iedereen je kent. Ze hebben oog voor je, en een luisterend oor.’ Mw. vd B

Het laatste nieuws bij Het Maanderzand
Assistent Welzijn
Ons team Welzijn heeft plaats voor een nieuwe collega! Ons team Welzijn zorgt ervoor dat alle bewoners van een zinvolle dag invulling genieten. Met elkaar wordt de…
Lees meerHuishoudelijk Medewerker Intern
Het Maanderzand heeft plaats voor een Huishoudelijk Medewerker ter ondersteuning van ons huishoudelijk team in het Maanderzand! (aantal uren in overleg) Ter ondersteuning van ons team huishouding hebben wij…
Lees meerVacature EVV Verzorgende Wijkzorgteam
Het wijkzorgteam van Het Maanderzand groeit! Er is plaats voor de leukste Eerst verantwoordelijke verzorgende (Het gemiddeld aantal uren per week overleggen we graag met je) Werken…
Lees meerHet Maanderzand heeft plaats voor de leukste Huishoudelijk Medewerker WMO (aantal uren in overleg) Ter uitbreiding van ons team Huishouding WMO zijn wij op zoek naar een huishoudelijk medewerker WMO. Onze huishoudelijk medewerkers zorgen voor een schoon en leefbaar huis…
Lees meer